سعودی لیکس نوشت: عربستان سعودی راهی برای حفظ امنیت و اقتصاد خود نخواهد یافت، جز اینکه ائتلافهایی مستحکم و مشارکت واقعی با محیط عربی و اسلامی خود ایجاد کند.
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری سعودی لیکس در یادداشتی با عنوان «نفت و معضل عربستان سعودی..مشکل در وابستگی به آمریکاست» به موضوع تنش در روابط عربستان و آمریکا بر سر کاهش تولید نفت اوپک پلاس پرداخت و تاکید کرد، تا زمانی که ریاض سرسپرده آمریکاست، از گرانی نفت هم نفع نمیبرد.
ائتلاف اوپک پلاس که از اعضای سازمان کشورهای تولیدکننده نفت و متحدانش از جمله روسیه تشکیلشده است، هفته پیش در مورد کاهش دو میلیون بشکهای تولید به توافق رسید.
در یادداشت سعودی لیکس آمده است: سیاستهای عربستان در مورد سطح تولید نفت معضلی تاریخی را پیش روی این کشور قرار میدهد و ناظران تأکید میکنند که این امر عمدتاً به دلیل وابستگی خاندان حاکم آل سعود به ایالات متحده طی چند دهه اخیر است.
این موضوع پس از تصمیم عربستان سعودی در نشست هفته پیش اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت این کشور بیشتر خودش را نشان داد؛ به ویژه که بحران انرژی در آمریکا و اروپا با نزدیک شدن به زمستان وخیمتر شده و تداوم تورم جهانی نیز اثرات وحشتناک خود را بر اکثر کشورهای جهان بر جای گذاشته است، بدون اینکه هیچ نشانهای از نزدیک شدن به پایان جنگ روسیه و اوکراین وجود داشته باشد.
سعودی لیکس آورده است: بر کسی پوشیده نیست که تصمیم برای کاهش تولید، قیمت نفت را افزایش میدهد و این امر تأثیر مثبتی بر بودجه عربستان خواهد گذاشت و نقدینگی لازم را برای پروژههای توسعهای فراهم میکند؛ اما مسلم است که تصمیم برای کاهش تولید مستقیماً به نفع شهروندان عربستان سعودی نخواهد بود، زیرا قیمت نفت ماههاست بالا بوده است، اما بر خلاف وعدههای مستمر دولت سعودی نه حقوقها و فرصتهای شغلی افزایش یافته و نه مالیات بر ارزش افزوده لغو یا کاهش یافته است.
در عوض، مازاد مالی عربستان تنها به پروژههای میلیاردی «محمد بن سلمان»، ولی عهد سعودی اختصاص مییابد که در چارچوب چشم انداز اقتصادی ۲۰۳۰ اوست که چشم اندازی مبهم و تاریک است.
در ادامه یادداشت آمده است: به واقع، مفهوم قدرت کشورها با چندین موضوع مرتبط است که تفکیک آنها از یکدیگر دشوار است، به ویژه با توجه به نقشه درهم تنیده روابط و اتحادهای بینالمللی که با وقوع جنگها و بحرانها بیشتر هم شده است.
بی تردید یکی از نقاط قوت عربستان سعودی اقتصاد آن است که از نفت آن به دست میآید و این کشور از بدو تأسیس بر سیاست «نفت در برابر امنیت» تکیه کرده است.
گاو شیرده تهدید به کتک میشود
این مفهوم به این معنی است که آل سعود در ازای تعهد آمریکا برای حفاظت از امنیت عربستان سعودی تامین نیازهای جهانی نفت را تضمین میکند و این همان چیزی است که به عربستان اجازه داد تا با توجه به ثبات امنیتی تامین شده آن توسط آمریکا، راه را برای پیشرفت خود هموار کند. بارزترین نمونه آن استفاده ملک فهد از نیروهای آمریکایی برای حفاظت از عربستان سعودی در جریان حمله صدام به کویت است.
از سوی دیگر عدم پایبندی عربستان سعودی به تعهدات نفتی خود ممکن است منجر به عدم پایبندی آمریکا به تعهدات امنیتی و نظامی خود شود، زیرا آمریکا اولین صادر کننده سلاح به عربستان سعودی است.
سامانههای پدافند هوایی پاتریوت خط دفاعی اول عربستان است. بسیاری از شرکتهای تعمیر و نگهداری نظامی در عربستان، آمریکایی هستند و هزاران نظامی آمریکایی در پایگاههای عربستان سعودی هستند.