مرز رسمی پرویزخان در شهرستان مرزی قصرشیرین در استان کرمانشاه که زمانی بزرگترین شاهراه اقتصادی ایران به عراق بود و بیشترین حجم صادرات کالاهای غیرنفتی کشورمان از این گذرگاه بینالمللی صادر میشد، این روزها در یک دوران افول بسر میبرد که خارج ساختن آن از این وضعیت نیازمند یک حرکت جهادی است.
به گزارش ترخیص فوری ، استان کرمانشاه با داشتن ۳۷۱ کیلومتر مرز دارای ۶ مرز رسمی فعال و بازارچه مرزی با عراق است که مرز رسمی پرویزخان در این استان بزرگترین دروازه تجاری کشورمان برای صادرات کالاهای ایرانی به عراق است به گونه ای که در گذشته بیش از ۵۰ درصد صادرات به این گذرگاه رسمی و بین المللی اختصاص داشت.
پرویزخان، خسروی، سومار، شیخ صالح، شوشمی، تیله کوه و سازان مرزهای استان کرمانشاه با عراق هستند که از میان این مرزها پرویزخان به دلیل اهمیت آن و حجم بالای صادرات غیر نفتی همواره پررونق ترین مرز برای مبادلات تجاری و مرزی بود.
مرز رسمی پرویزخان در شهرستان قصرشیرین به صورت رسمی در سال ۸۶ تاسیس و راه اندازی شد که هم مرز با اقلیم کردستان عراق و در همسایگی استان سلیمانیه قرار دارد و هم اکنون عمده کالاهای صادراتی از مرز رسمی پرویزخان قصرشیرین با مناطق کردنشین عراق به ویژه شهرهای کلار، سلیمانیه، موصل، خانقین و کرکوک در بخش مرکزی این کشور انجام میشود.
مرز رسمی پرویزخان یک مسیر امن و ایمن برای صادرات کالا است و بیشترین تجار عراقی رغبت دارند تا از این مرز مبادلات تجاری خود را انجام دهند و تجار عراقی آن را همتراز مرز “ابراهیم خلیل” در ترکیه می دانند.
نمایندگی دستگاه های مختلف مربوط به حوزه تجارت نیز شامل ادارات صمت، قرنطینه نباتی، استاندارد، نمایندگی اتاق بازرگانی، بهداشت و درمان، آتش نشانی، شرکت نفت و پایانه مرزی در این گذرگاه مرزی مستقر هستند و جایگاه اداری گمرک پرویزخان نیز با توجه به حجم بالای صادرات و اهمین آن اداره کل است.
اما پرویزخان که به شاهراه بزرگ اقتصادی ایران مشهور است این روزها حال و روز مناسبی ندارد و میزان صادرات در این مرز در چندین سال اخیر به کمترین میزان خود رسیده است که این امر جای تامل و بررسی دارد.
بررسی آمارهای موجود در زمینه صادرات از این مرز نشان می دهد که روند کاهش صادرات از این مرز از سال گذشته آغاز و همچنان ادامه دارد.
میزان صادرات مرز پرویزخان بیش از ۶۲۰ میلیون دلار کاهش نشان می دهد
دبیرکل اتاق بازرگانی کرمانشاه می گوید: میزان صادرات از مرز پرویزخان در حالی که در سال ۱۳۹۹ یک میلیارد و ۶۸۶ میلیون دلار بود در سال ۱۴۰۰ به یک میلیارد و ۲۲ میلیون دلار کاهش پیدا کرد.
«داریوش پناهی» با بیان اینکه این روند رو به کاهش متاسفانه در ۶ ماهه نخست امسال نیز تداوم پیدا کرده است گفت: طی این مدت تنها ۳۹۶ میلیون دلار کالا به وزن ۹۳۳ هزار تن از این مرز صادر شده است.
وی فقدان وحدت مدیریت و فرماندهی در مرزها را مهمترین مشکلات توسعه صادرات عنوان کرد و افزود: ساختار فعلی در مرزهای تجاری امکان فرماندهی و مدیریت واحد را میسر نمیسازد و از این حیث ما در بسیاری از موارد با اشکالات، رکود و توقف در این نقاط مواجه میباشیم.
پناهی تاکید کرد: تعیین تکلیف فاز دوم مرز پرویزخان بسیار ضروری است و چون متولی خاصی ندارد کسی زیر بار آن نمی رود.
طرح جامع مرزهای سومار، شوشمی و شیخ طه نیز که از سال ۱۳۹۸ رسمی شده است بیش از یکسال است که در استان تهیه ولی تاکنون اجرای آن متوقف شده استوی اضافه کرد: هم اینک طرح جامع مرزهای سومار، شوشمی و شیخ صالح نیز که از سال ۱۳۹۸ رسمی شده است بیش از یکسال است که در استان تهیه ولی تاکنون اجرای آن متوقف شده است.
پناهی در زمینه اخذ عوارض توسط طرف عراقی از بازرگانان کشورمان در این مرز نیز گفت: میزان عوارض دریافتی در مرزهای اقلیم و بخش عربی عراق با یکدیگر متفاوت است که مطالبه ما تسهیل در تعیین و پرداخت عوارض ورود کالا به عراق مانند سایر مرزهای عربی است تا بازرگانان ایرانی مبلغ کمتری پرداخت کنند.
وی استقرار نمایندگی استاندارد و آزمایشگاه کالاهای نفتی و سوخت، گارد گمرک برای انجام امور حاکمیتی، حضور پلیس راهور و پایگاه انتظامی، عدم دریافت وجوه کارگری از بازرگانان، استقرار نماینگی حفاظت محیط زیست، عدم ورود پرسنل مرزبانی به بررسی اسناد گمرکی در منطقه صفر مرزی، نظارت بر نظافت و روشنایی محوطه، نیاز به ایجاد پارکینگ خودروهای سواری و نیاز به تعیین تکلیف قاچاق سوخت توسط موتورسیکلت سوراران که موجب بروز مشکلاتی برای رانندگان شده است را از جمله مشکلات حال حاضر مرز پرویزخان عنوان کرد.
پناهی یکی دیگر از مشکلاتی که موجب افزایش برگشت محموله های صادراتی از عراق شده است را عدم دقت لازم توسط قرنطینه نباتی این مرز عنوان کرد و گفت: این مشکل موجب بروز گلایه های زیادی از سوی بازرگانان و پیله وران شده است.
وی تاکید کرد: برخی از این مشکلات باید از سوی مسوولان و دست اندرکاران ایران برطرف شود ولی برخی دیگر از مشکلات که به طرف عراقی باز می گردد باید با رایزنی و ملاقات مابین استانداران کرمانشاه و سلیمانیه حل و فصل شود.
پرویزخان نقش مهمی در صادرات خارجی دارد
رییس کل گمرک ایران نیز در سفر به کرمانشاه گفت: پرویزخان یکی از مرزهای مهم کشور است و نقشی مهم در صادرات خارجی کشور دارد.
«علیرضا مقدسی» با اشاره به میزان صادرات کالا در این مرز، افزود: امسال در پنج ماهه اول ۳۲۲ میلیون دلار کالا به ارزش وزنی ۷۵۳هزار و ۸۹ تُن از این مرز رسمی به عراق صادر شده است که جا دارد این میزان افزایش پیدا کند.
وی اظهار کرد: نیاز است برای تقویت زیرساخت های موجود در مرز رسمی پرویزخان با هماهنگی سایر دستگاه ها، تسریع برای انجام اقدامات لازم و مطلوب صورت گیرد.
رئیس گمرک ایران گفت: ایجاد و تقویت زیرساختهای مرز پرویزخان مهم است و نیاز است تصمیماتی در خصوص محوطه سازی، ساماندهی حوزه کارگری، تکمیل سرویسهای بهداشتی بخش کارگری و ایجاد امکانات و دیگر موارد گرفته شد.
نبود مدیریت واحد از مهمترین مشکلات مرز رسمی پرویزخان است
مدیرکل گمرک پرویزخان نیز گفت: نبود مدیریت واحد مرزی برای پیگیری مصوبات کارگروههای مختلف و تعامل ادارات یکی از مهمترین مشکلات این مرز است.
مرز رسمی پرویزخان یکی از مهمترین مرزهای صادراتی با عراق است از این رو افزایش صادرات در این مرز نیازمند تعامل سازمان های مستقر در مرز و پیگیری مشکلات آن است«قاسم مطلبی» افزود: مرز رسمی پرویزخان یکی از مهمترین مرزهای صادراتی با عراق است از این رو افزایش صادرات در این مرز نیازمند تعامل سازمان های مستقر در مرز و پیگیری مشکلات آن است.
وی اظهار کرد: حضور موتورسواران که سوخت قاچاق میکنند معظلی برای این مرز ایجاد کرده و هر گونه اقدام برای برخورد با آن ها نیازمند اقدام موثر نهادهای مربوطه است.
مدیرکل گمرک پرویزخان ادامه داد: تعیین تکلیف فاز دوم طرح جامع مرز هم یکی از موارد مهم است که باید سریعا انجام شود و ما در جلسه ای که با رئیس کل گمرک ایران داریم این خواسته مطرح میشود.
مطلبی اضافه کرد: محل پارکینگ خودروهای شخصی که همواره در اوج افزایش صادرات مشکلاتی ایجاد میکند از دیگر مشکلات این مرز است.
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه اقلیم کردستان عراق طرف ما برای صادرات کالا است عدم یکسان سازی قوانین اقلیم در این مرز با سایر مرزها مشکلاتی ایجاد میکند.
مدیرکل گمرک پرویزخان اضافه کرد: همچنین بارهای برگشتی از سوی طرف مقابل و عدم رعایت استانداردهای آنها توسط صادر کنندگان یکی دیگر از مشکلات ما است.
نبود آزمایشگاه استاندارد و اداراتی که بر اساس قانون باید در تعیین ماهیت کالا حضور داشته باشند از دیگر مواردی بود که مدیرکل گمرک پرویزخان به آن اشاره کرد.
ساماندهی مرز رسمی پرویزخان در دست اجرا است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه نیز گفت: سامان دهی مرز رسمی پرویزخان از مهمترین مرزهای مهم تجاری کشور در شهرستان قصرشیرین به عنوان یکی از اولویت های مهم در دست اجرا است.