سازمان جهانی گمرک یک سازمان بین دولتی است که مقّر آن در بروکسل بلژیک است. این سازمان برای ایجاد مقررات گمرکی ساده و هماهنگی ایجاد شده است. از زمانی که جنگ جهانی دوم کشورهای درگیر در حوزه اروپا را ویرانه کرد، ایجاد یک سازمان برای بازسازی این خرابیها لازم بود. در اوایل قرن بیستم تجارت خارجی افزایش چشمگیری پیدا کرد. بعد از ایجاد سازمان گات GATT موافقتنامه عمومی تعرفه و تجارت در سال ۱۹۴۸ که هدف آن بسط و توسعه تجارت بود، موضوع ایجاد مقررات یکنواخت و ساده و حذف موانع در راه تجارت خارجی مورد توجه قرار گرفت.
کشورهایی که در جنگ بیشتر آسیب دیده بودند، برای جبران ویرانیها به ورود و صدور کالا نیاز بیشتری داشتند. در ۱۲ سپتامبر ۱۹۴۷ با شرکت ۱۳ کشور در کمیته همکاری اقتصادی اروپا، این کشورها ابراز تمایل کردند که برای حذف موانع گمرکی بین خود یک اتحادیهگمرکی ایجاد کنند. این کشورها در نهایت تصمیم گرفتند که نمانکلاتور طبقهبندی کالا و ضوابط تعیین ارزش گمرکی کالا را بخاطر منافع زیادی که در تجارت دارند، به صورت یک کنوانسیون بینالمللی به اجرا در آورند. این کشورها همزمان ۳ کنوانسیون ایجاد کردند:
کنوانسیون شورای همکاری گمرکی تاکید میکند، دولتها برای بالابردن درجه هماهنگی و یکنواختی در سیستمهای گمرکی خودشان، مطالعه و بررسی در مشکلاتی که مانع بهبود و تدوین فنون و قوانین گمرکی ساده و هماهنگ است و با قبول اینکه همکاری بین دولتها در خصوص تجارت بينالملل بهبود وضع احتمالی را در پی خواهد داشت، با مواد ۲۰ گانه توافق نمودند.
بیشتر بخوانید: کنوانسیون تیر چیست؟
به طور خلاصه سازمان جهانی گمرک پنج وظیفه بههمراه زمینه محوری برنامه راهبردی دارد:
الف. کمیتههایی که توسط مدیریت امورتعرفه و تجارت اداره میشود، شامل:
بطور کلی وظایف این کمیته به روز نگه داشتن سیستم هماهنگ شده و متون ضمیمه از قبیل یادداشتهای توضیحی، آراء طبقهبندی شده و تفسیر و اجرای یکنواخت آن و نیز رفع اختلاف بین اعضاء متعاهد کنوانسیون است.
ب. کمیتههایی که توسط مدیریت تسهیلات ومقررات اداره میشوند که شامل:
یکی از مهمترین کمیتههای سازمان جهانی گمرک است و وظیفه اصلی آن تدوین رویههای گمرکی و سادهسازی آنهاست.