[vc_row][vc_column][vc_toggle title=”کارت بازرگانی چیست و توسط چه مرجعی صادر میشود؟” use_custom_heading=”true”]
کارت بازرگانی سندی است که هر شخص حقیقی و یا حقوقی به موجب ماده ۲ قانون صادرات و واردات مصوب شده در تاریخ ۲ /۰۴/۱۳۷۲ توسط مجلس شورای اسلامی، با داشتن آن می تواند اقدام به صادرات و واردات کالا کند. این کارت تمامی مراحل تجارت از ثبت سفارش و ترخیص کالا گرفته تا واردات از مناطق آزاد و یا حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را در بردارد. در واقع می توان گفت که ورود و صدور کالا برای همه تجار آزاد نیست و فقط بازرگانانی که دارای کارت بازرگانی هستند مجاز به ورود و صدور کالا می باشند .این کارت توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران صادر خواهد شد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”شرایط دریافت کارت بازرگانی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
بازرگان در ابتدا باید موسسه ی خود را در دفتر ثبت تجارتی ثبت کرده و دارای دفاتر پلمپ شده ی تجارتی باشد و همچنین عضویت اتاق بازرگانی محل خود را نیز قبول کرده باشد. در مورد شرکت های تجاری کارت بازرگانی به نام مدیر مسئول شرکت صادر می شود. بازرگانانی که تقاضای صدور کارت بازرگانی می نمایند، باید طبق فرم های چاپ شده از طرف اتاق بازرگانی اطلاعات مربوط به تجارت خود را به اتاق بازرگانی بدهند و از طرف دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی معرفی شوند. صدور کارت بازرگانی برای بازرگانان و شرکت های خارجی منوط به معامله متقابله است. یعنی در صورتی به بازرگانان خارجی کارت بازرگانی داده می شود که کشور آن ها نیز به بازرگانان ایرانی اجازه فعالیت بازرگانی بدهد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی اشخاص حقیقی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
1. اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی.
۲٫ اصل گواهی پلمپ دفاتر در اداره ثبت شرکتها.
۳٫ گواهی عدم سوء پیشینه.
۴٫ اصل گواهی مربوط به آخرین سال عملکرد مبنی بر بلامانع بودن بودن صدور کارت بازرگانی در سال جاری
۵٫ اصل مدارک شناسایی.
۶٫ اصل مدارک تحصیلی.
۷٫ داشتن ۲۳ سال تمام.
۸٫ اصل کارت پایان خدمت یا معافیت.
۹٫ اصل گواهی حسن اعتبار بانکی.
۱۰٫ ارایه کد اقتصادی جدید.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”مدارک مورد نیاز برای دریافت کارت بازرگانی اشخاص حقوقی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
1. اصل اظهارنامه ی ثبت در دفاتر بازرگانی با امضای مدیر عامل یا رییس هیأت مدیره.
۲٫ اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکتها.
۳٫ سه قطعه عکس سه در چهار مدیر عامل.
۴٫ اصل وکپی مدارک تحصیلی معتبر.
۵٫ اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دایم و یک سری کپی.
۶٫ اصل گواهی عدم سوءپیشینه مدیر عامل با اعتبار ۶ ماهه
۷٫ فرم کارت بازرگانی و عضویت.
۸٫ اصل مفاصا حساب مالیاتی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیاتهای مستقیم مبنی بر بلا مانع بودن صدور کارت بازرگانی.
۹٫ کپی روزنامه رسمی تأسیس و تغییرات شرکت.
۱۰٫ اصل کارت ملی مدیر عامل جهت برابر با اصل بودن مدارک شناسایی.
۱۱٫ داشتن حداقل۲۳ سال تمام.
۱۲٫ اصل گواهی تأیید بانک مبنی بر حسن اعتبار بانکی به نام شرکت.
۱۳٫ارایه سند مالکیت محل شرکت یا اجاره نامه.
۱۴٫ برای شرکتهای با مسؤلیت محدود، ارایه یک برگ کپی تقاضانامه ثبت شرکتهای داخلی و شرکت نامه رسمی که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت باشد.
۱۵٫ ارایه یک برگ کپی اظهارنامه ثبت شرکتهای خاص یا عام با مهر اداره ثبت شرکتها در مورد شرکتهای سهامی خاص.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”مدت اعتبار کارت بازرگانی چقدر است و به چه صورت تمدید می شود ؟” use_custom_heading=”true”]
طبق مقرراتی که در دست اجرا است، اعتبار کارت بازرگانی یک سال تمام بعد از زمان صدور آن است و در صورت نیاز، می توان با ارایه مدارک لازم کارت بازرگانی را تمدید کرد. تمدید کارت بازرگانی برای نوبت اول و دوم هر مرتبه به مدت یک سال انجام می پذیرد. تمدید کارت پس از پایان سه دوره یک ساله فوق، با مدت اعتبار دو یا سه سال امکان پذیر می باشد. تمدید کارت بازرگانی پس از پایان ۹ سال اعتبار با مدت زمان اعتبار حداکثر پنج سال امکان پذیرخواهد بود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”شرایط لازم جهت تمدید کارت بازرگانی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
الف- شرایط احراز اهلیت و معیارهای سنجش فعالیت در زمینه تجارت برای متقاضیان صدور کارت بازرگانی:
۱٫ داشتن حداقل ۳ سال سابقه کارت بازرگانی اعم از متصل یا منفصل برای افرادی که بیش از دو سال کارت خود را تمدید نکرده اند، به عنوان سابقه فعالیت بازرگانی محسوب می شود.
۲٫ ارائه مدارک مثبته مبنی بر مبادرت به امور بازرگانی داخلی یا خارجی که نشان دهنده سه سال فعالیت متقاضیان باشد نظیر یکی از موارد ذیل :
۲٫۱) ارائه تاییدیه مبنی بر سه سال همکاری در امور بازرگانی در بنگاه های اقتصادی و تجاری معتبر ( اشخاص حقیقی و حقوقی )
با ارائه گواهی مربوطه مانند:
الف- حکم کارگزینی مبنی بر تایید تصدی مدیریت عامل، عضو هیات مدیره ، مدیریت بازرگانی یا فروش
ب- حکم کارگزینی یا ارائه لیست بیمه تامین اجتماعی مبنی بر تصدی کارشناس امور بازرگانی و یا سایر غعالیت های مرتبط
۲٫۲ ) ارائه اظهارنامه مالیاتی
۲٫۳) ارائه پروانه کسب معتبر به نام متقاضی در زمینه های مرتبط که از تاریخ صدور آن حداقل ۳ سال گذشته باشد.
۲٫۴) داشتن حداقل سه سال سابقه عضویت فعال، به صورت متصل یا منفصل در تشکل های اقتصادی با تایید تشکل مربوطه
۲٫۵) ارائه مجوز صنعتی ماخوذه از وزارت صنعت، معدن و تجارت و یا سایر گواهی های فعالیت از وزارتخانه ها و مراجع ذیربط.
۲٫۶) داشتن مدرک تحصیلی دانشگاهی مرتبط اعم از داخلی یا خارجی ( مدیریت بازرگانی ، علوم اقتصادی ، حقوق ، امور گمرکی ، صنعتی و تولید)
۲٫۷) سایر موارد به تشخیص کمیسیونی متشکل از دو نفر از اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی ، صنایع، معادن و کشاورزی و یا اتاق تعاون ذیربط حسب مورد و رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت.
ب- شرایط احراز محل کسب متناسب اعم از ملکی یا استیجاری :
۱٫ برای کلیه متقاضیان حقیقی و حقوقی برخورداری از محل کسب متناسب اعم از مسکونی ، تجاری و اداری بنا به احراز اتاق ها قابل پذیرش می باشد.
تبصره ۱- سند ملکی محل کار متقاضی اشخاص حقیقی و دفتر مرکزی اشخاص حقوقی باید قابل شناسایی و مورد تایید اتاق های بازرگانی ، تعاون و یا تشکل های اقتصادی مرتبط باشد.
تبصره ۲- در صورت استیجاری بودن ملک و متناسب بودن ملک مورد اجاره برای محل کار ، تنظیم اجاره نامه در دفاتر اسناد رسمی و یا بنگاه معاملات ملکی معتبر و دارای کد رهگیری سامانه املاک و مستغلات الزامی است.
تبصره ۳- چنانچه سند مالکیت محل کسب به نام مدیر عامل و یا یکی از اعضای هیات مدیره شخص حقوقی باشد، تنظیم اجاره نامه عادی ، در این خصوص کافی به مقصود می باشد.
۲٫صدور و تمدید آن دسته از متقاضیان کارت بازرگانی که نسبت به اجاره نمودن کمتر از شش دانگ و یا یک سهم از چند سهم از یک ملک اقدام نمایند. (به عنوان مثال یک باب اتاق) با رعایت سایر مقررات و شرایط و مشروط به اینکه قابل شناسایی باشد، بلامانع است.
۳٫صدور کارت بازرگانی مربوط به اجاره نامه های بنگاهی یا محضری آپارتمان هایی که هنوز سند تفکیکی آن صادر نشده است و همچنین تمدید آن برای یک نوبت بلامانع می باشد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”در چه مواردی نیاز به ارائه کارت بازرگانی نیست؟” use_custom_heading=”true”]
• شرکت های تعاونی مرزنشینان برای ورود کالاهای مورد نیاز خانوارهای مرزنشین طبق فهرست مربوط و در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده و صدور کالاهای ما به ازاء کالاهای وارداتی.
• ملوانان ایرانی شاغل در شناورهایی که بین سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند برای ورود کالاهای مورد نیاز خانواده خود در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده
• پیله وران، برای ورود کالاهای قابل ورود مورد نیاز استان خود و استان های همجوار در صورت اخذ کارت پیله وری و مجوز ورود از اداره بازرگانی شهر یا استان مربوطه.
• کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور در صورت داشتن کارنامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی
• کالاهایی که ورود و صدور آن ها، به تشخیص گمرک برای فروش نمی باشد.
• کالاهای مسافری
• کالاهای هدیه و سوغات که از طریق پست وارد می گردد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”به چه کالاهایی تجاری می گویند؟” use_custom_heading=”true”]
کالاهای تجاری کالاهایی هستند که به تشخیص گمرک ایران، برای فروش وارد یا صادر می گردند. کالای تجاری می تواند به همان شکل اولیه یا پس از انجام عملیات تولیدی، تفکیک و بسته بندی شده به فروش برسد. بنابراین تاجر وارد کننده ی کالا، کالاهای تجاری را با توجه به محل های خرید و شرایط مربوطه که قبلاً از طرق مختلف پیش بینی و بررسی کرده است، خریداری می کند. نحوه خرید نیز از بازارهای خارجی و از طریق نمایشگاه های بین المللی، بروشورهای تحقیقی و اتاق بازرگانی در ایران و یا از طریق اینترنت انجام می گیرد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”حقوق گمرکی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
طبق ماده ۱ بند د قانون امورگمرکی : حقوق گمرکی معادل معادل ۴% ارزش گمرکی کالا به اضافه سود بازرگانی که توسط هیات وزیران تعیین می گردد. به علاوه وجوهی که به موجب قانون، گمرک مسئول وصول آن است و به واردات قطعی کالا تعلق می گیرد ولی شامل هزینه های انجام خدمات نمی شود.
طبق ماده ۱ بند ل قانون امورگمرکی : هزینه های انجام خدمات وجوهی که در قبال انجام خدمات از قبیل هزینه اشعه ایکس (ایکس ری) مهر و موم، پلمپ باربری، انبارداری در اماکن گمرکی، آزمایش، تعرفهبندی، مراقبت و بدرقه، توزین کالا و خدمات فوقالعاده دریافت می شود و شرایط ضوابط و مصادیق آن متناسب با خدمات انجام شده تعیین میگردد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”سود بازرگانی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
سود بازرگانی وجهی است که براساس قانون انحصار تجارت خارجی به موجب تصویبنامه هیئت وزیران تعیین می شود. در واقع اگر بخواهیم تعریف جامعی از از اصطلاح سود بازرگانی داشته باشیم می بایست آنرا به همراه حقوق ورودی تعریف کنیم تا نقش سود بازرگانی در تجارت خارجی ایران بهتر مشخص شود. سود بازرگانی یک نوع دریافتی توسط گمرک است که میزان آن توسط دولت تعیین می گردد و گمرک مامور اخذ آن از کالاهای ورود به ایران است.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”حقوق ورودی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
می توانیم فرمول کوتاه زیر را برای حقوق ورودی در نظر بگیریم:
حقوق ورودی : ۴ درصد حقوق گمرکی + سود بازرگانی + سایر عوارض (به جز مالیات)
حقوق ورودی و هزینههای انجام خدمات بدون توجه به نو یا مستعمل بودن کالا طبق مأخذ مقرر، به ترتیب به وسیله گمرک یا اشخاص ارائهدهنده خدمت به پول رایج ملی وصول می شود. مالیات بر ارزش افزوده نیز توسط گمرک دریافت می شود اما به عنوان حقوق ورودی شناخته نمی شود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”هزینه گمرکی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
هزینه های گمرکی وجوهی هستند که جهت بعضی از خدمات گمرکی مثل تخلیه، بارگیری یا باربری، صفافی یا بارچینی، انبارداری، آزمایشگاه، کارشناسی کالا، بدرقه مطابق نرخی که به موجب هیات وزیران برای هر یک از موارد مذکور تعیین و به گمرک ابلاغ می شوند. ممکن است سازمان یا اشخاصی که بعضی از این امور را (به استثنا تعرفه بندی، خدمات بدرقه که منحصراً باید توسط گمرک انجام شود) به عهده می گیرند، دولتی یا وابسته به دولت نباشند. به عبارت دیگر ممکن است این خدمات به بخش خصوصی واگذار یا به مشارکت یک سازمان دولتی انجام شود. این امور چون درباره ترخیص کالا و اظهارنامه های گمرکی است. صرف نظر از اینکه چه شخصی اعم از دولتی یا خصوصی عهده دار انجام این خدمات باشد، هزینه های گمرکی خوانده می شوند.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”عوارض گمرکی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
به طور کلی وجوهی که در گمرک از کالاهای وارداتی دریافت میشود، به چند دسته تقسیم میشود. یکی حقوق و عوارض است که نوعی مالیات غیرمستقیم است و دیگری هزینههاست که در مقابل انجام خدمت وصول میشود؛ مانند هزینه های مربوط به تخلیه و بارگیری، آزمایش، استاندارد و انبارداری. وصول حقوق و عوارض گمرکی به عهده گمرک است ولی هزینهها توسط سازمانهای ارائهکننده خدمت مثل سازمان بنادر در بنادر، انبارهای عمومی در گمرکات داخلی و سازمان ملی استاندارد وصول میگردد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”منظور از شماره کوتاژ چیست؟” use_custom_heading=”true”]
شماره ای است که در تمام مراجعات و مکاتبات صاحب کالا با گمرک در مراحل بعدی مورد استناد قرار می گیرد. به طور خلاصه شماره پرونده هر فقره بارنامه کالای ورودی است. کوتاژ در هنگام ترخیص کالا به کار می آید, هر زمان که کالایی در گمرک اظهار می شود, سامانه EPL بلافاصله اقدام به قفل کردن اظهار نامه و یا اصطلاحا کوتاژ می کند و بطور آنی نیز یک شماره اختصاصی به اظهار نامه می دهد, به این شماره اختصاصی, سریال اظهار نامه یا شماره کوتاژ می گویند که برای هر اظهاری جداگانه و منحصر به فرد می باشد و کارمندان گمرک بار و محموله های وارداتی یا صادراتی را با نام کوتاژ می شناسند. هر زمانی که به گمرک مراجعه می کنید و به دنبال اعتراض و یا شرکت در کمیسیون های گمرکی می باشید، شما نیازمند داشتن شماره کوتاژ هستید. در مجموع برای انجام هر کاری در گمرک نیازمند داشتن شماره کوتاژ می باشید. شماره کوتاژ ضمنا در اظهار نامه قرار داده می شود و می توانید از آنجا نیز به سریال کوتاژ دسترسی یابید.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”منظور از کابوتاژ چیست؟” use_custom_heading=”true”]
کابوتاژ عبارت است از حمل کالا از یک بندر کشور به بندر دیگر و همچنین از یک گمرک به گمرک دیگر, که از راه کشور همجوار یا آبراه های داخلی صورت می گیرد. برای کابوتاژ تشریفات گمرکی لازم است و دو نوع اظهارنامه دارد که یکی هنگام خروج کالا از بندر یا مرز تنظیم می شود و یکی هم هنگام ورود به گمرک مرز یا بندر .
[/vc_toggle][vc_toggle title=”منظور از دموراژ چیست ؟” use_custom_heading=”true”]
دموراژ به خواب بار در پشت گمرک می گویند. فرض بگیرید محموله ای را به ایران ارسال کرده اید، چه بصورت دریایی چه زمینی و یا هوایی و سپس به پشت گمرک می رسد و توسط انبار های عمومی در انبار ها بصورت کانتینر یا در انبار های روباز یا روبسته قرار می گیرد. اصولا برای بار های دریایی ۱۰ روز اول دموراژ تعلق نمی گیرد, که البته این ۱۰ روز تا ۲۱ روز می باشد که با توجه به شرکت کشتیرانی به قول معروف Free time هر شرکتی متفاوت است.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”ارزش سیف((CIF که گمرک برای کالای وارده ملاک عمل قرار می گیرد شامل چه مواردی است؟” use_custom_heading=”true”]
در مقررات Incoterms که از سال ۱۹۶۳ میلادى در تجارت جهانى وضع شده است، ارزش سیف به معنای بهاء تمام شده کالا در مرکز کشور مقصد است و از مجموع ارزش کالا در شهر مبداء به اضافه هزینه بسته بندی و کرایه حمل تا بندر کشور مقصد و هزینه بیمه تا مقصد تشکیل می شود. با توجه به این مفهوم در تعیین ارزش کالا در گمرک، ابتدا باید قیمت پرداخت شده براى کالا و هزینه حمل آن و همچنین هزینه بیمه متعلقه مشخص شود. این ارقام اصولاً از روى اسناد تسلیمى توسط خریدار که به وسیله بانک گواهى شده باشد، به گمرک اظهار مىشود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”تا چه مدت می توان به کسر دریافتی مطالبه شده از طرف گمرک اعتراض کرد و باید به کجا مراجعه شود؟” use_custom_heading=”true”]
وقتی کالا از گمرک ترخیص می شود، پرونده یا اظهارنامه بسته نشده بلکه در چند مرحله مورد بازبینی قرار می گیرد. بازبینی اولیه در گمرک اجرایی انجام می شود و بعضی از اظهارنامه ها به بازبینی ستاد نظارت بر گمرکات استان ارسال می شود و گمرک ایران نیز به صورت انتخابی بعضی از اظهارنامه ها را بررسی می کند. به این ترتیب اشخاصی که کسر دریافتی از آنها مطالبه می شود، هرگاه نسبت به مبلغ مورد مطالبه اعتراض داشته باشند می توانند ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ مطالبه نامه دلایل اعتراض خود را کتبأ به گمرک اعلام دارند. در این صورت اداره گمرک به اعتراض نامه واصله دقیقأ رسیدگی می کند و در مواردی که اعتراض موجه شناخته شود از ادامه مطالبه خودداری خواهد کرد. در غیر اینصورت دلیل رد اعتراض را به مؤدی ابلاغ و پرداخت وجه را مطالبه می کند درصورتیکه مؤدی ظرف سی روز از مطالبه اولیه اعتراض نکرد یا ظرف یک هفته پس از ابلاغ ثانوی تقاضای ارجاع امر را به کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرک ننمود یا وجه مورد مطالبه را نپرداخت، عملیات اجرائی شروع می شود و اگر بعد ا ز انقضای سی روز از تاریخ مطالبه اولیه اعتراض خود را تسلیم کرد رسیدگی به موضوع موکول به پرداخت یا تأمین مبلغ مورد مطالبه خواهد بود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا شرکت های بازرسی می توانند در مورد تعیین تعرفه، تعیین ارزش و تعیین مبدا اظهار نظر کنند؟” use_custom_heading=”true”]
خیر. شرکت های بازرسی نمی توانند در مورد تعیین تعرفه، تعیین ارزش و تعیین مبدا اظهار نظر کنند اما به طور کلی تمامی فعالیت های مربوط به تصدیق کیفیت ، کمیت کالا و نیز بسته بندی توسط شرکت های بازرسی صورت می گیرد ، به عبارت دیگر بازرسی قبل از حمل فعالیتی است که یک سازمان بازرسی کننده مستقیماً توسط یک وارد کننده ( سازمان دولتی ، شرکت یا سایر متقاضیان ) یا توسط کشور وارد کننده ، جهت کنترل مشخصات اختصاصی کالا به کار گمارده می شود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا می توان برای واردات کالا از کارت بازرگانی فرد دیگری استفاده کرد؟ در این صورت چه تبعاتی برای دارنده کارت به وجود میاید؟” use_custom_heading=”true”]
بله. می توان برای واردات کالا از کارت بازرگانی فرد دیگری استفاده کرد ، ولی باید توجه داشت کارت بازرگانی به منزله پروانه کار برای هر بازرگان به شمار می رود و ممکن است از آن سوءاستفاده شود، در واقع ممکن است این کارت ها به دست سودجویانی که میخواهند درفضای خاکستری اقتصاد ایران تجارت کنند و مالیاتش را هم نپردازند بیفتد. در این صورت کلیه تبعات مالیاتی و گمرکی و پیامد های ناشی از تخلفات، متوجه صاحب کارت خواهد بود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”کالای وارداتی داخل گمرک می باشد ولی اعتبار کارت بازرگانی قبل از ترخیص منقضی شده است. آیا این کالا توسط صاحب کالا قابل ترخیص است؟” use_custom_heading=”true”]
بله قابل ترخیص است به بیان واضح تر اگر در زمان ثبت سفارش، کارت بازرگانی دارای اعتبار بوده اما در زمان ترخیص اعتبار کارت، پایان یافته باشد، گمرکات موظف هستند با دریافت ۱% ارزش کالا و حقوق ورودی آن به عنوان مالیات علی الحساب، کالا را ترخیص کنند.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”کالایی که با کشتی به یکی از بنادر ایران حمل شده، امکان ترخیص در یکی از گمرکات داخلی را دارد؟” use_custom_heading=”true”]
در صورتی که در بارنامه، مقصد کالا مثلا تهران درج شده باشد، تحت عنوان حمل یکسره، می توان کالا را به یکی از گمرکات تهران انتقال و در آنجا ترخیص کرد. حمل یکسره معمولا در کالاهایی که ممکن است به سبب تخلیه و بارگیری مجدد دچار صدمه شوند و یا به دلیل عدم امکانات در گمرک یا بنادر ، تخلیه و بارگیری آن امکان پذیر نیست کاربرد دارد. همچنین برای کالاهایی که فسادپذیر هستند یا مصرف کننده به کالا نیاز فوری دارد از حمل یکسره استفاده می شود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”در بارنامه مقصد کالا بندرعباس درج شده آیا می توان آن را در یکی از گمرکات داخل کشور مثلا تهران ترخیص نمود؟” use_custom_heading=”true”]
بله. ولی صاحب کالا و یا نماینده وی باید تقاضای ترانزیت داخلی کالا به یکی از گمرکات تهران را به گمرک بندر عباس ارائه کند.
به جابجایی کالا در این حالت، ترانزیت داخلی شخصی یا غیر اداری گفته می شود. در واقع گمرک ، درخواست شخصی شما را برای ترانزیت قبول می کند ولی در این صورت مسئولیت فقدان-آسیب دیدگی – کسری کالا در حین ترانزیت شخصی با اظهار کننده کالا است. . باید توجه داشت اظهارکننده ممکن است صاحب کالای موضوع ترانزیت داخلی شخصی یا عبور داخلی شخصی نباشد، بنابراین در هر صورت مسئولیت به عهده صاحب کالاست، نه اظهارکننده، برای اینکه به عنوان نماینده از طرف صاحب کالا یا در حمل یکسره از طرف متصدی حمل یا حامل عمل می کند.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا پس از فروش کالای وارداتی توسط وارد کننده که حقوق گمرکی آن را پرداخت نموده، مالیاتی به وی تعلق می گیرد؟” use_custom_heading=”true”]
بله. مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالا طبق ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم از دارنده کارت بازرگانی اخذ می شود.
دارا بودن کارت بازرگانی به تنهایی منجر به وضع مالیات نمی گردد بلکه درآمد مشمول مالیات، تعیین کننده مالیات قابل پرداخت خواهد بود .برای اشخاص حقیقی بر اساس درآمد مشمول مالیات طبق نرخ ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم و برای اشخاص حقوقی ۲۵ درصد درآمد محاسبه و اخذ می گردد.
ماده ۱۳۱ : نرخ مالیات بردرآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد به قرار ذیل است:
– تا میزان سی میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد
– تا میزان یکصد میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد سی میلیون ریال به نرخ بیست درصد
– تا میزان دویست و پنجاه میلیون ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد یکصد میلیون ریال به نرخ بیست و پنج درصد
– تا میزان یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه نسبت به مازاد دویست و پنجاه میلیون ریال به نرخ سی درصد
– نسبت به مازاد یک میلیارد ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ سی و پنج درصد
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر تعرفه کالایی پس از ترخیص کاهش یابد ، آیا ما به التفاوت به وارد کننده تعلق می گیرد” use_custom_heading=”true”]
خیر. اگر کاهش تعرفه پس از ترخیص کالا ابلاغ شده باشد، مبلغ تفاوت قابل استرداد نخواهد بود. فقط در صورتی که کاهش تعرفه مربوط به قبل از ترخیص کالا باشد ، صاحب کالا می¬تواند ظرف ۸ ماه از تاریخ صدور سند ترخیص، تمام یا مابه التفاوت را مطالبه کند.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر اظهار صاحب کالا خلاف و توام با اسناد نادرست باشد، در این صورت هم مرور زمان ۸ ماه خواهد بود؟” use_custom_heading=”true”]
خیر، مرور زمان تعقیب تخلفات گمرکی توأم با ابراز اسناد نادرست یک سال خواهد بود و مبداء مرور زمان، روز خروج کالا از گمرک است. مرور زمان مهلتی است که برای استرداد یا مطالبات از طرفین پیش بینی می شود،
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر مصوبه کاهش تعرفه ، مربوط به زمان قبل از ترخیص باشد، آیا مبلغ تفاوت قابل استرداد خواهد بود؟” use_custom_heading=”true”]
بله. هرگاه بعد از ترخیص کالا از گمرک معلوم گردد وجوهی که وصول آن به عهده گمرک می باشد بیشتر یا کمتر از آنچه مقرر بوده دریافت گردیده یا اساسأ دریافت نشده و یا اینکه اشتباهی دریافت گردیده است گمرک و صاحب کالا می توانند ظرف هشت ماه از تاریخ صدور سند ترخیص کالای مورد بحث برحسب مورد تمام یا مابه التفاوت را از یکدیگر مطالبه و دریافت کنند.مهلت مرور زمان ترخیص کالا به استناد بند ج ماده ۳ قانون تشویق صادرات و تولید و تبصره ذیل ماده ۳۹ قانون امور گمرکی ،موضوع لایحه قانونی راجع به تفسیر ماده۱۶ قانون امور گمرکی ،مصوب ۱/۸/۱۳۵۸ از تاریخ ترخیص کالا نیز هشت ماه می باشد اضافه یا کسر دریافتی کمتر از یکهزار ریال قابل مطالبه و دریافت طرفین نخواهد بود . رد اضافه دریافتها از درآمد جاری بعمل خواهد آمد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر گمرک متوجه شود که وجوه دریافت شده کمتر از میزان مقرر بوده، آیا می توان ما به التفاوت را مطالبه کرد؟” use_custom_heading=”true”]
معمولا هنگامی اجازه ترخیص کالا از گمرک داده می شود که برای گمرک مسلم بشود ایرادی از لحاظ میزان پرداختی به گمرک به وسیله صاحب کالا ، یا انطباق با مقررات عمومی صادرات و واردات و به طور کلی هر نوع الزام قانونی وجود ندارد . به عبارت دیگر صدور سند ترخیص ، اجازه خروج کالا از نظارت گمرک به منزله تسویه تمام تعهدات صاحب کالا راجع به اظهارنامه گمرکی و اموری است که گمرک قانونا عهده دار آن است . با این حال به این دلیل که ممکن است کالا در مسیر سبز به خاطر تسریع در انجام تشریفات گمرکی قرار بگیرد ، یا اشتباهی هنگام ترخیص مشخص بشود که به موجب آن وجوه کمتری پرداخت و دریافت بشود ، مرور زمان پیش بینی می شود که در آن مهلت هم گمرک و هم صاحب کالا باید نسبت به اصلاح اقدام کنند که گمرک یا صاحب کالا درخواست مطالبه یا استرداد وجوه را می کنند . که در این صورت هم گمرک و هم صاحب کالا می¬توانند ظرف ۸ ماه از تاریخ صدور سند ترخیص، تمام یا مابه التفاوت را مطالبه کنند.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر مصوبه کاهش تعرفه ، مربوط به زمان قبل از ترخیص باشد، آیا مبلغ تفاوت قابل استرداد خواهد بود؟” use_custom_heading=”true”]
بله. هرگاه بعد از ترخیص کالا از گمرک معلوم گردد وجوهی که وصول آن به عهده گمرک می باشد بیشتر یا کمتر از آنچه مقرر بوده دریافت گردیده یا اساسأ دریافت نشده و یا اینکه اشتباهی دریافت گردیده است گمرک و صاحب کالا می توانند ظرف هشت ماه از تاریخ صدور سند ترخیص کالای مورد بحث برحسب مورد تمام یا مابه التفاوت را از یکدیگر مطالبه و دریافت کنند.مهلت مرور زمان ترخیص کالا به استناد بند ج ماده ۳ قانون تشویق صادرات و تولید و تبصره ذیل ماده ۳۹ قانون امور گمرکی ،موضوع لایحه قانونی راجع به تفسیر ماده۱۶ قانون امور گمرکی ،مصوب ۱/۸/۱۳۵۸ از تاریخ ترخیص کالا نیز هشت ماه می باشد اضافه یا کسر دریافتی کمتر از یکهزار ریال قابل مطالبه و دریافت طرفین نخواهد بود . رد اضافه دریافتها از درآمد جاری بعمل خواهد آمد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر اظهار صاحب کالا خلاف و توام با اسناد نادرست باشد، در این صورت هم مرور زمان ۸ ماه خواهد بود؟” use_custom_heading=”true”]
خیر، مرور زمان تعقیب تخلفات گمرکی توأم با ابراز اسناد نادرست یک سال خواهد بود و مبداء مرور زمان، روز خروج کالا از گمرک است. مرور زمان مهلتی است که برای استرداد یا مطالبات از طرفین پیش بینی می شود،
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا برای وارد کردن یک دستگاه خودرو از خارج،کارت بازرگانی برای واردکننده الزامی است؟” use_custom_heading=”true”]
بله. از سال ۹۳ حتی برای وارد کردن یک دستگاه خودرو مانند واردات سایر کالاهای تجاری نیازمند کارت بازرگانی هستید.لازم به ذکر است ورود خودرو حتی برای مصرف شخصی نیز مستلزم داشتن کارت بازرگانی و ثبت سفارش در سازمان توسعه تجارت است .بعد از خرید خودرو باید برای ثبت سفارش و گرفتن مجوز ورود اقدام کنید که به دلیل نظارت انجمن واردکنندگان و بررسی های نمایندگی مربوطه وقت گیر شده است. ابتدا درخواست شما به انجمن تحویل داده می شود و سپس انجمن صحت کارت بازرگانی و صلاحیت شما را به عنوان واردکننده تأیید میکند که اینکار معمولاً چند روز زمان میبرد.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”میزان مالیات بر ارزش افزوده برای کالاهای وارداتی چقدر است؟” use_custom_heading=”true”]
باتوجه به تبصره یک ماده ۲۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده از اول مهرماه سال جاری، معادل ۵/۱ درصد به عنوان مالیات بر ارزش افزوده کالای وارده از مجموع حقوق ورودی به علاوه ارزش سیف کالا دریافت میگردد. گمرکات کشور میبایست مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خاص موضوع تبصره ماده ۱۶ قانون مذکور (نرخ مالیات بر ارزش افزوده کالاهای خاص شامل انواع سیگار و محصولات دخانی ۱۲ درصد و انواع بنزین و سوخت هواپیما معادل ۲۰ درصد است) را قبل از ترخیص از واردکنندگان کالا اخذ و در ستونهای مربوط در پروانهها یا پتههای گمرکی و اظهارنامههای گمرکی درج نمایند.
برای مأخذ محاسبه مالیات ارزش افزوده بر واردات کالا یک ردیف تحت عنوان ردیف ۰۴۷ در اظهارنامه و پروانههای گمرکی تعیین شده است. به موجب ماده ۳۸ قانون مذکور معادل ۵/۱ درصد به عنوان عوارض کالاها و خدمات از مجموع حقوق ورودی بعلاوه ارزش سیف کالا (عوارض مذکور برای انواع سیگارها و محصولات دخانی معادل ۳ درصد، انواع بنزین و سوخت هواپیما معادل ۱۰ درصد، نفت سفید و نفت گاز ۱۰ درصد و نفت کوره ۵ درصد میباشد) را قبل از ترخیص از واردکنندگان کالا اخذ و در ستونهای مربوطه در پروانهها و یا پتههای گمرکی (حسب مورد) و اظهارنامههای گمرکی درج نمایند. این گزارش حاکی است، یک ردیف تحت عنوان ردیف ۰۴۸ در اظهارنامه و پروانههای گمرکی درخصوص محاسبه عوارض کالا و خدمات وارداتی تعیین شده است. براساس بخشنامه دفتر واردات از اول مهرماه سال جاری کالای اظهار شده به گمرک مشمول قانون مذکور و اخذ مالیات و عوارض مشروحه مجموعاً ۳ درصد خواهد بود. همچنین کالاهایی که قبل از اول مهرماه سال جاری اظهار و تشریفات گمرکی آن انجام گردیده و برای آن پروانه سبز گمرکی صادر شده ولیکن از گمرک خارج نشده است، از شمول دستورالعمل خارج می شود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”اگر کالایی به گمرک اظهار شده و تشریفات آن پایان پذیرفته باشد و برای خروج آن کالا از گمرک پروانه گمرکی صادر گردیده باشد لیکن از گمرک خارج نگردد ،پس از گذشت چهار ماه از توقف آن آیا مشمول مقررات متروکه میگردد یا خیر؟” use_custom_heading=”true”]
طبق ماده ۳۸۹ آئین نامه اجرایی قانون امور گمرک – هرگاه کالایی که برای آن اظهارنامه تسلیم و عملیات ارزیابی آن پایان یافته و آماده ترخیص باشد و از تاریخ صدور پروانه گمرکی جز در موارد قوه قهریه (فورس ماژور) تا چهارماه از گمرک خارج نشود، طبق مقررات کالای متروکه فروخته شده و نسبت به واریز حاصل فروش آن اقدام خواهد شد. در مورد کالایی که در حراج یا مزایده فروخته میشود، اگر خریدار با وجود پرداخت تمام بها کالا را از گمرک خارج نکند مقررات فوق اجرا میشود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”منظور از انوانتر چیست؟” use_custom_heading=”true”]
تعیین تعرفه کالا و بازدید محتویات کالا، تغییر لفاف کالا یا عملیاتی که مستلزم تغییر در بسته بندی می باشد با حضور نماینده گمرک انوانتر گفته می شود. در واقع انوانتر به بازرگانان کمک می کند که در پروسه ترخیص کالا از گمرکات، نسبت به بازدید کالای وارداتی اقدام، در صورت لزوم نسبت به تعیین تعرفه ای دقیق تر اقدام نمایند. همچنین انوانتر در لغت یعنی صورت برداری از کالا در انبار، تهیه فهرست قیمت، انبارگردانی. انوانتر کالا در انبار به تقاضای صاحب کالا، موکول به ارایه اسناد مالکیت و با نظارت مأموران گمرک انجام می شود. در صورت بروز هر نوع خسارت در ضمن انوانتر، صاحب کالا عهده دار آن بوده و این امر در ضمن تقاضا باید تصریح شود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”پته چیست ؟از نظر ارزش و حجم تا چه میزان میتوان با پته کالا ترخیص کرد ؟در خصوص کالای تجاری و مسافری توضییح دهید .” use_custom_heading=”true”]
پته سبز گمرکی سند ترخیص کالای غیر تجاری از گمرک می باشد که ارزش آن از یک هزار دلار متجاوز نباشد. مسافر ورودی به میزان ۸۰ دلار برای کالاهای همراه خود به شرط غیر تجاری بودن و ممنوع شرعی و قانونی نبودن برای یکبار در سال می تواند از معافیت مسافری استفاده نماید. برای مازاد ارزش ۸۰ دلار بشرط تجاری نبودن و اینکه کالای وارده جزو لیست کالاهای مسافری باشد، با پرداخت حقوق پایه به میزان ۴ درصد ارزش و سود بازرگانی ۲ برابر مندرج در دریف تعرفه، کالا قابل ترخیص خواهد بود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”آیا ترخیص کالاهای خریداری شده از طریق بانک با خریدهای شخصی تفاوتی دارد؟” use_custom_heading=”true”]
برای ورود کالا باید ثبت سفارش بازرگانی شده باشد، به جز موارد معدود و اگر بدون ارز یا در مقابل صادرات، واردات انجام شده باشد نیاز به گشایش اعتبار نیست. ولی در غیر این صورت باید ترخیص کالاهای خریداری شده از روش بانکی باشد. اما در نوع ترخیص از گمرک و حقوق ورودی تفاوتی بین هزینههای بانکی و غیر بانکی نیست.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”نحوه استرداد حاصل فروش کالای قاچاق را به همراه مدت زمان آن چگونه است؟” use_custom_heading=”true”]
سناد مورد نیاز جهت استرداد حاصلفروش کالای قاچاق به ترتیب مراحل زیر است:
۱ – حکم برائت دادگاه صالحه
۲ – اصل نامه سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی مبنی بر مبلغ حاصلفروش کالا و سایر اطلاعات مربوط به نوع کالا
۳ – مراجعه به گمرک و درخواست واریز حاصلفروش کالا از ذی حسابی گمرک ایران.
۴ – درخواست ذی حسابی گمرک ایران از خزانه داری کل کشو
۵ – واریز وجه از خزانه به حساب گمرک
۶ – پرداخت یا استرداد در وجه ذینفع
[/vc_toggle][vc_toggle title=”کالا تا چه تاریخی میتواند در انبارهای گمرکی باشد و مشمول کالای متروکه نشود؟” use_custom_heading=”true”]
مدت مجاز نگهداری کالا در انبارهای گمرکی از تاریخ تحویل کالا به اماکن گمرکی سه ماه است. درصورت تقاضای کتبی صاحبان کالا یا شرکتهای حمل و نقل درمورد کالای عبوری و وجود علل موجه به تشخیص گمرک وبا پرداخت هزینه انبارداری تا تاریخ موافقت گمرک این مدت حداکثر تا دو ماه دیگر قابل تمدید است. درصورتیکه ظرف مهلت مقرر صاحب کالا برای تشریفات گمرکی اقدام نکند، کالا مشمول مقررات متروکه و از طریق سازمان جمع آوری و اموال تملیکی به فروش خواهد رسید.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”ورود و صدور چه کالاهایی به طور کلی ممنوع است؟” use_custom_heading=”true”]
براساس قوانین و مقررات گمرک جمهوری اسلامی ایران ورود برخی کالاها و یا صدور آنها به طور کلی ممنوع است. بعضی از این کالاها عبارتند از: مشروبات الکلی، وسایل قمار، اسلحه سرد و گرم و مواد محترقه، مواد مخدر، نشریات، تصاویر، فیلم، عکس و هر کالایی که مغایر شئونات مذهبی و ملی کشور باشد. هر نوع نوشته مخالف مذهب رسمی کشور و یا مخل نظم و عفت عمومی و شئون ملی و سایر کالاهایی که منع شرعی و قانونی دارد، ورود و صدور آن به موجب جدول تعرفه گمرکی ممنوع شناخته شده است.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”معافیت های گمرکی که شامل لوازم زندگی فرد میشود، کدام است؟” use_custom_heading=”true”]
کلیه لوازم مستعمل زندگی هموطنان مقیم به هنگام بازگشت به کشور مشمول معافیتهای گمرکی خواهد بود. هیچگونه حقوق و یا سودی از آنان دریافت نخواهد شد به شرط آنکه: وسایل مورد نیاز حداقل یک ماه زودتر، همراه یا ۹ ماه پس از ورود صاحب کالا به کشور، حداقل در ۵ سال گذشته از چنین معافیتی استفاده نکرده باشد. همچنین شش ماه آخر اقامت آنان در خارج از کشور متوالی بوده باشد. ماموران دولتی که برای یک ساله یا بیشتر به خارج اعزام میشوند، مشمول بند فوق نخواهند بود. معافیت و تسهیلات گمرکی فوق مشمول ورود خودرو، موتورسیکلت، قایق موتوری و همچنین لوازم منزل نو نخواهد بود. آلات و ابزار دستی مربوط به کار و شغل هموطنان مقیم خارج از کشور مشمول معافیت از حقوق گمرکی خواهد بود.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”به چه کالاهایی متروکه گفته می شود؟” use_custom_heading=”true”]
مدت مجاز توقف کالاهای وارده به گمرک چهارماه بعد از تاریخ تحویل اظهارنامه و صدور قبض انبار است. درصورتی که در این فاصله برای تشریفات گمرکی مراجعه نشود، کالا متروکه محسوب می گردد؛ این مهلت در صورت درخواست صاحب مال این مدت به شرط پرداخت حق انبارداری تا ۴ ماه دیگر قابل تمدید است.
[/vc_toggle][vc_toggle title=”تعرفه گمرکی چیست؟” use_custom_heading=”true”]
[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row]