هنگامی که شما قصد دارید کالایی را به کشور وارد کنید، باید هزینه های مختلف آن را در نظر داشته باشید. در بعضی مواقع، هزینه ترخیص کالا از گمرک زیادتر از تصور بازرگانان است و همین امر موجب ماندن محموله ها در انبار گمرک و افزایش هزینههای ترخیص می شود.
در روند ترخیص کالا از گمرک، به کلیه هزینه هایی که باید پرداخت شوند، هزینه ترخیص کالا گفته می شود. این هزینه ها به طور معمول شامل هزینه های بارگیری، باربری، بارچینی، انبارداری، تخلیه، بدرقه، آزمایشگاه، کارشناسی و غیره است که مستقل از حقوق ورودی محاسبه می شود.
حقوق ورودی درصدی مشخص از ارزش کل کالا (۴ درصد از ارزش گمرکی) بهعلاوهی سود بازرگانی است که توسط اداره گمرک وصول می شود.
سود بازرگانی نوعی مالیات غیرمستقیم است که بسته به نوع و ارزش کالا، و نیز نرخ ارز و تعرفه، به برخی کالای وارداتی تعلق میگیرد.
هزینه های گمرکی با توجه به نرخ مصوب هیئت وزیران به گمرکات ابلاغ می شوند و گمرک موظف است که طبق تعرفه های موجود مبالغ مورد نظر را از صاحبان کالا دریافت کند.ارزش کالا
برای اظهار کالا به گمرک باید ارزش کالای ورودی محاسبه و مشخص شود. ارزش کالا شامل بهای سیف کالا (CIF) و هزینه های مرتبط با افتتاح اعتبار، واریز برات، حق استفاده از امتیاز نقشه و کلیه هزینهها تا هنگام رسیدن به اولین دفتر گمرکی است.
منظور از بهای سیف، قیمت ارزی خرید کالا و هزینه های بارگیری و حمل و نقل است که در صورت خریداری از طریق FOB هزینه بیمه نیز به آن افزوده خواهد شد.ارزش کالا به طور کلی براساس نرخ ارز و اسناد ارائه شده توسط صاحب کالا محاسبه می شود.
تعیین ارزش کالا فرآیندی مهم و حساس است که بهتر است توسط افراد باتجربه و کارگزاران مخصوص گمرک انجام شود.
چنانچه کالایی کمتر از ارزش حقیقی خود به گمرک اظهار شود مشمول جریمه خواهد شد و باید مبلغ مابهالتفاوت را هم بپردازد.تعرفه کالا
براساس تصویب هیئت وزیران، برای هر ردیف کالا تعرفهای در نظر گرفته شده است که همان کدینگ (HS) یا شماره تعرفه است که در کشور ما به صورت یک کد ۸ رقمی است و در قسمت BOX33 و BOX34 اظهارنامه درج می شود.
به طور کلی، حقوق گمرکی را بر طبق این فرمول می توان محاسبه کرد: (ارزش سیف * نرخ ارز * درصد تعرفه کالا)
هزینه انبارداری
هنگامی که کالایی به انبارهای گمرک تحویل داده می شود تا زمان ترخیص شدن شامل هزینه هایی خواهد بود که به آن هزینه انبارداری گفته می شود.
هزینه انبارداری معمولا براساس وزن ناخالص کالا، نوع انبار و مدت زمان حضور در انبار مشخص می شود.
همچنین، اگر کالا پیش از تاریخ معین شده از گمرک ترخیص نشود، مشمول هزینه ای تحت عنوان دموراژ خواهد بود.نرخ بیمه
نرخ و هزینه بیمه به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله آن موارد زیر است:
نوع کالا
نوع وسیله حمل کالا
مسافت مبدأ تا مقصد
خطرات احتمالی
عوارض دریافتی
گمرک یک سری وجوه را به نیابت از دیگر سازمان ها، نظیر شهرداری، هلال احمر، آموزش و پروش و … دریافت می کند که عوارض گمرکی نامیده می شوند. این عوارض ارتباطی با ارزش گمرکی کالا ندارد و به صورت جداگانه محاسبه می شود. برای مثال، عوارض هلال احمر ۱٪ از حقوق ورودی است.