اگر به دنبال سریع ترین روش ترخیص کالا از گمرک هستید، پته گمرکی انتخاب خوبی است. به خاطر داشته باشید، تنها زمانی می توانید کالای خود را به صورت پته ترخیص نمائید، که کالای وارداتی از نظر تعداد و ارزش، کالایی تجاری نباشد.پته به دو دسته پته مسافری و تجاری تقسیم می شود. کالاهایی که به روش پته گمرکی ترخیص می شوند، می بایست جهت مصرف در واحدهای تولیدی و دانش بنیان و یا موسسات تحقیقاتی وارد کشور شوند.
پته گمرکی سندی برای خروج کالا از گمرک ، بدون ثبت سفارش است . زمانی که کالای وارداتی از نظر تعداد و ارزش، کالایی تجاری نباشد و جهت فقط جهت مصرف در کارخانه های تولیدی و یا موسسات تحقیقاتی وارد کشور شود ، می توان آن را به عنوان پته، ترخیص نمود .
پته یکی از سریع ترین روش های ترخیص کالا در گمرک است . به طوری که پس از دریافت قبض انبار و اقدامات لازم برای صدور پته (گرفتن مجوزها در صورت نیاز و انجام تشریفات گمرکی) کالا ظرف چند ساعت از گمرک ترخیص و سپس به مشتری تحویل داده می شود . پته به دو دسته پته مسافری و تجاری تقسیم می شود.
برای پته گمرکی سقف ارزشی وجود ندارد، پته یک نوع پروانه گمرکی است که با اظهارنامه ادغام و اطلاعاتی مختصرتر از اظهارنامه نیاز دارد. بند ب ماده 40 قانون امور گمرکی مقرر می دارد، کالای مسافری، هدیه و سوغات و همچنین نمونه های تجاری به تشخیص گمرک،… با صدور پته قابل ترخیص است. به طوری که ملاحظه می گردد، سقف ارزش قابل صدور پته به تشخیص گمرک واگذار گردیده و معمولاً بستگی به زمان و تشخیص گمرکات فرق می کند . در مورد نمونه های تجاری کالاهای بعضاً بالای 2000 دلار نیز با صدور پته قابل ترخیص است.
در سال های گذشته پته گمرکی به صورت دستی ثبت می گردید و نیازی به اظهار کردن کالا نبود. اما به دلیل ابلاغ بخشنامه جدید، معاونان فنی گمرک موظف هستند که در صورت تایید پته مسافری و غیر تجاری بودن کالا، حتما آن را در سامانه گمرکی به صورت الکترونیکی اظهار کنند .
در محاسبه حقوق و عوارض گمرکی باکس ۴۹ برگ سبز گمرکی شامل کلیه تخفیفات بخشودگی ، معافیت می باشد.
برای ترخیص کالاها از گمرک نیاز به انجام برخی امور اولیه است که به این امور تشریفات گمرکی می گویند.
مزیت پته
در گمرک دو نوع سند ترخیص وجود دارد: یکی برگه سبز و دیگری پته گمرکی
تفاوت بین پته و برگ سبز این است که برای ترخیص کالا از طریق پته ، نیازی به تنظیم اظهار نامه و ثبت سفارش ندارید. در حالی که ترخیص کالا از طریق برگ سبز به اظهارنامه گمرکی متکی است. در فرآیند ترخیص کالا ، پته جزو سریع ترین روش های ترخیص کالا از گمرک محسوب می شود.
از آنجایی که ترخیص از طریق پته نیاز به اظهار نامه و ثبت سفارش ندارد، تمامی عملیات گمرکی و مجوز ترخیص کالا پشت قبض انبار ثبت می شود
.
با توجه به اینکه در سال های گذشته در ترخیص پته گمرکی غیرتجاری مخصوصا در روش حمل و نقل هوایی به شدت تخلفات متعددی صورت می گرفته و بیشتر این تخلفات، به دلیل عدم ثبت اطلاعات صحیح کالا بوده است، درحال حاضر در فرایند بازرسی کالا و ترخیص پته های گمرکی سخت گیری های زیادی اعمال می شود. در زمان ترخیص برای جلوگیری از تخلف در روند پته، صاحب کالا می بایست به صورت الکترونیکی کالای خود را اظهار کند.
GENERAL: permit
LAW: receipt typically issued on a small voucher or ticket-type token
LAW: a customs house receipt for dutiable goods • permit
مسافران غیرمقیم ایران میتوانند علاوه بر لوازم شخصی که به طور قطعی قابل ترخیص است، اشیائی از قبیل جواهرآلات شخصی، اشیاء قابل حمل از جمله دوربین عکاسی و فیلم برداری با مقدار متناسب فیلم و نوار یا ملزومات آن، پروژکتور فیلم یا اسلاید، دوربین چشمی، آلات موسیقی، ضبط و پخش به همراه نوار و لوح فشرده، گیرنده رادیویی، تلویزیون، ماشین تحریر، ماشین حساب، رایانه شخصی، کالسکه بچه، صندلی چرخ دار (ویلچر)، لوازم و تجهیزات ورزشی، تلفن همراه، جعبه وسایل کمک های اولیه، تجهیزات پزشکی قابل حمل مورد نیاز مسافر و قایق پارویی را که بر اساس آیین نامه اجرایی تعیین میگردد، طبق رویه ورود موقت با ارائه تضمین به قلمرو گمرکی وارد نمایند.
ورود قطعی لوازم شخصی همراه مسافر با رعایت تبصره ذیل ماده ۱۳۵ و ماده ۱۳۸ آ.آ.ق.ا.گ میسر است. یعنی اشیا نو و مستعمل یک مسافر که ممکن است به طور معمول و عرفی در طول سفر برای استفاده شخصی وی لازم باشد، به شرطی که جنبه تجاری نداشته باشد (موضوع بند ض ماده ۱ ق.ا.گ) و جز کالاهای ممنوع الورود نباشد. در این صورت تا میزان هشتاد دلار (سالانه) از پرداخت حقوق ورودی ، معاف و مازاد بر آن با اخذ یک برابر حقوق گمرکی و دو برابر سود بازرگانی با صدور پته قابل ترخیص می باشد. اشیایی که در این ماده نام برده شده تمثیلی است و می تواند شامل سایر موارد مشابه نیز باشد.