در حمل هوایی به کالاهای دارای تاریخ انقضا کالای فاسد شدنی گفته می شود. کالاهای فاسد شدنی باید با شرایط ویژه حمل شوند. انتخاب روش صحیح حمل و نقل کالای فاسد شدنی و انواع دیگر کالاها بسیار مهم است. به همین منظور بیشتر افراد جهت حمل و نقل بین المللی کالاهای صادراتی و وارداتی که دارای تاریخ انقضا هستند، حمل هوایی را انتخاب می کنند.
اکثر کالاهایی که از ایران به کشورهای دیگر صادر می شود، مواد غذایی و از دسته کالای فاسد شدنی هستند. به همین دلیل حمل و نقل این کالاها باید با دقت فراوان صورت پذیرد. حمل و نقل بین المللی این دسته از کالاها به وسیله هواپیما، از خطر فاسد شدن ا آنها به میزان زیادی جلوگیری می کند.
در حمل هوایی کالای فاسد شدنی ، باید شرایط ویژه ای مانند: دمای خاص ، نحوه بسته بندی و جای گیری بار در هواپیما و … را در نظر گرفت. از این رو این گونه اقلام، به دلیل حساسیت نوع کالا و بسته بندی های خاص، قیمت حمل بالاتری را نسبت به کالاهای نرمال دارا هستند.
در جابجایی میوه و سبزیجات، توجه به فضای کافی برای عبور جریان هوا حائز اهمیت می باشد.
در ظروف مخصوص ضد آب و در دمای یخچالی از پیش تعیین شده بسته بندی می شود.
بهتر است در زمان بارگیری جهت حمل در نزدیکترین قسمت به درب هواپیما قرار داده شوند.
به دلیل نیاز نطفه در درجه دمایی خاص، نباید نزدیک یخ خشک و یا مایعات سرمازا بارگیری شود.
این کالاها با قوانین مرتبط حمل هوایی و درجه حرارت معلوم، در زمان مشخص و رطوبت مندرج در بارنامه، هماهنگ و حمل می شوند. شایان ذکر است که تک تک این قوانین، از جمله عدم توجه به حرارت و زمان می تواند کالا را فاسد و در نتیجه صدماتی را متوجه حمل کننده و مشتری کند.
برای حفظ سلامت و ایمنی کالا از بسته بندی هایی همراه با یخ خشک، ژل های مخصوص، پتوی حرارتی و جعبه های خاص استفاده می شود. برای مثال جهت حمل ماهی، استفاده از پرواز مستقیم و بسته بندی همراه با یخ خشک، پد و یونیلیت بسیار حائز اهمیت است.
پس از رسیدن کالا به مقصد مورد نظر، در نظر گرفتن و قراردادن کالا در یخچال های مخصوص کالای فاسد شدنی، از موارد بسیار مهم است. هواپیماهای باری، با امکان کنترل دما، بازرسی دقیق تر، اختصاص دادن فضاهای بیشتر، انتخاب بهتری برای اینگونه اقلام به حساب می آید. یکی از موارد مهم در بسته بندی در حمل هوایی، قراردادن لیبل (برچسب) مرتبط روی هر بسته از اقلام و چک کردن آن توسط شرکت حمل کننده است که می بایست با نحوه حمل کالا مطابقت داشته باشد.
هندلینگ بارهای فاسد شدنی با دریافت تایید ارسال کالا از گیرنده، قبل از فوروارد توسط شرکت / آژانس حمل کننده صورت گرفته که در اصطلاح به ok to forward محموله گفته می شود. یکی از نکات مهمی که باید در بارنامه اینگونه کالاهای فاسد شدنی قید شود، وارد کردن درجه حرارت مربوطه به حمل در قسمت هندلینگ بارنامه همراه با قید کردن دقیق درجه حرارت می باشد. به عنوان مثال:
Please keep cool +2 DC+8 DC
به محض ورود کالای فاسد شدنی به مقصد در سریع ترین زمان ممکن می بایست با گیرنده کالا تماس حاصل شده تا بارنامه مربوطه اعلام ورود شود. در غیر اینصورت کالا باید به انبار یخچالی انتقال داده شود. در حمل هوایی هر دسته از کالاها دارای قوانین و ویژگی های خاص هستند. در مطالب بعدی موارد مهم از مشخصات و قوانین این گونه کالاها را نیز منتشر خواهیم کرد.