کالای مرجوعی به کالاهایی گفته می شود که وارد کشور شده و بنا به دلایلی مانند مشکل در بخشی از کالا، صدمه به کالا، مغایرت کالا و یا هر مورد دیگر باید به کشور مبدا و یا کشور صادر کننده برگردانده شود. برای مثال: نداشتن گواهی استاندارد مربوطه به هر کالا، ترخیص صورت نمی گیرد وکالا مرجوع می شود.
کالاهای مرجوعی، کالای متروکه هم نامیده می شود. در واقع این نوع کالا وارد مرزهای کشور شده، اما صاحب آن بنا به دلایل موجهی قصد ترخیص آن را ندارد. در یک تعریف ساده تر کالا یا محصولات مرجوعی اجناسی هستند که به دلایلی از جمله ممنوعیت، غیرمجاز بودن و یا عدم تطبیق با مجوزهای مربوطه قابل ترخیص از سوی کشور وارد کننده را ندارد.
خوب است بدانید محصولات مرجوعی که سومین بخش از واردات و صادرات می باشد، در دسته بندی واردات غیرقطعی یا همان واردات موقت و یا صادرات غیر قطعی و موقت قرار می گیرند. شایان ذکر است در قوانین واردات دسته کالایی بسیار مهم می باشد.
تفاوت کالای مرجوعی و کالای برگشتی چیست؟
كالاي برگشتي جزء صادرات موقت بوده كه غالباً براي شركت در نمايشگاه ها، کنگره ها و یا هر مراسم بین المللی، جهت تعمير، تكميل و یا به صورت نمونه بازدید کالا، به خارج از كشور ارسال می شود و پس از استفاده، به مبدا برگردانده می شود.
كالاي مرجوعي كالايي است كه قبل از ترخيص ازگمرك مقصد، براي ورود قطعی و يا موقت، بنا به دلایلی همچون صدمه و ایراد فنی و غیره باید به مبدا خروج کالا، مرجوع شوند.
کالاهای مرجوعی شامل چه کالاهایی می شود؟
برخی محصولاتی که به هنگام تولید و ساخت دچار مشکل شده اند و یا نقص ظاهری دارندکه این امر موجب عدم رضایت مشتری می شود.
برخی از محصولاتی که از تاریخ تولید آنها زمان زیادی گذشته است و به مدت طولانی در انبار مانده یا به فروش نرسیده اند.
محصولاتی که به هنگام حمل و جابجایی، آسیب دیده اند و شرکت سازنده در صورت امکان میتواند مشکل موجود در کاالا را رفع نموده و آن ها را به عنوان محصولات تعمیر شده وارد بازار کند.
اجناس و محصولات ویترینی هم در دسته کالاهای مرجوعی قرار میگیرند.
محصولاتی که در مدت زمان مشخص پس از خرید توسط کاربران و خریداران عودت داده شده و می خواهند آن را با مدل دیگری عوض کنند. (کالاهای تعویضی)