نخستین نشانههای شهرسازی در دبی به سال ۱۷۹۹ برمیگردد. دبی در سال ۱۸۳۳ به دست شیخ مکتوم بهطور رسمی به عنوان یک شهر بنیان نهاده شد. موقعیت جغرافیایی این شهر، باعث شد تا در قرن بیستم به یک بندر مهم در خاورمیان تبدیل شود.
بیشتر بخوانید: ثبت شرکت در دبی
زمانی که در این منطقه نفت کشف شد، کارگران خارجی برای کار به سرعت به این شهر نقل مکان کردند. در مدت بسیار کوتاهی ۳۰۰ درصد به جمعیت دبی افزوده شد و به یکی از منابع مهم جهانی نفت تبدیل شد. از زمانی که بریتانیا در سال ۱۹۷۱ دبی را ترک کرد، شهر جدید دبی به شکل کنونی شروع به شکل گرفتن کرد. در همین زمان، دبی به همراه ابوظبی و ۴ شیخنشین دیگر کشور امارات متحده عربی را پایهگذاری کردند. در یکی از محلههای دبی با نام جبل علی در سال 1979 یک منطقه آزاد تجاری ساخته شد. این منطقه به شرکتهای خارجی اجازه واردات و صادرات بدون هیچ گونه محدودیت را میداد.
Dubai بزرگترین و اصلی ترین شهر در کشور امارات متحده عربی است. از لحاظ جغرافیایی این شهر در جنوب کشور ایران و در پیرامون خلیج فارس و در شمال شبه جزیره عربستان قرار دارد.
امروزه این شهر به عنوان یک منطقه بازرگانی در خاورمیانه و مرکز تجاری برای کل دنیا، جای خود را پیدا کرده است. برخلاف گذشته که اقتصاد آن بر پایه درآمد حاصل از نفت بود، اکنون بیشتر درآمد دبی از منطقه آزاد جبل علی، فروش ملک به شهروندان خارجی در مناطق آزاد، اعطای اقامت، صدور دوباره کالا، ترانزیت مسافر و کالا و همچنین قسمت بزرگی نیز از گردشگری و دیگر خدمات مالی و بازرگانی تأمین میشود.
دبی دارای سه بندر مهم است:
بندر جبل علی، واقع در منطقه آزاد جبل علی و تقریباً در 35 کیلومتری جنوب غربی دبی قرار دارد. بندر جبل علی جزء بزرگترین بنادر دریایی در خاورمیانه است و نهمین شهر بندری بزرگ و شلوغ در جهان شناخته می شود. ساخت بندر جبل علی در سال 1976 آغاز و در سال 1979 با تکمیل عملیاتی در بندر رشید، برای تجارت گسترده توسط ملکه الیزابت دوم به طور رسمی افتتاح گردید.
این بندر یک مرکز تجارت جهانی است که شبکه ای متشکل از بازار های غربی و شرقی را با بازارهای آفریقای شمالی، خاورمیانه و آسیای جنوبی را متصل می نماید. در حدود 7000 شرکت به طور فعال در انواع امور تجارت واردات و صادرات، لجستیک، تولید در حوزه های متنوع خدماتی و صنعتی و بیش از 1000،000 مترمربع از حیاط کانتینری (CY) را در خود جای داده است. این بندر فضایی برای محموله های عمومی کوتاه مدت و بلند مدت به مساحت960،000 متر مربع در اختیار دارد.
این بندر، جهت ایستگاه حمل و نقل انبارداری کانتینری، مساحتی در حدود 17400 مترمربع و بیش از 200،000 مترمربع برای انبارداری اختصاص داده است. از دیگر امکانات بندر جبل علی ایجاد فضاهایی به وسیله دستگاه های خنک کننده با گنجایش 1400 پالت برای مواد فسادپذیر است. این مواد شامل نوشیدنی ها و مواد خوراکی است که باید تحت دما و رطوبت کنترل شده قرار گیرند.
بندر جبل علی به دبی و به سیستم بزرگراه و فرودگاه بین المللی آل مکتوم نزدیک است. این بندر به عنوان یک قطب یکپارچه متشکل از حمل و نقل اعم از زمینی، هوایی و دریایی را با امکانات گسترده لجستیکی و در سطح بین المللی پوشش می دهد. بندر جبل علی نقشی اساسی در بازارهای تجاری امارات متحده عربی دارد.
بندر رشید از سال 1972 افتتاح گردیده است. این بندر دارای بندرگاه های کروز معروف به “مینا راشد” است. شاید گفتن این مطلب خالی از لطف نباشد، دبی تنها ترمینال کشتی کروز در جهان شناخته شده است. این بندر سالانه میزبان حدود 500’000 نفر در ترمینال کروز مسافرتی خود در دبی است.
چگونه در دبی واردات و صادرات انجام دهیم؟
اولین گام برای راه اندازی تجارت خارجی اعم از واردات و صادرات در دبی اخذ مجوز واردات و صادرات است. اولین قدم برای به دست آوردن این مجوز ثبت نام در گمرک دبی می باشد. در گمرک دبی خدمات بسیار گسترده ای نظیر خدمات الکترونیکی برای مدیریت کارآمد واردات و صادرات ارائه می شود.
اگر شرکت شما ثبت شرکتی شده باشد، ترخیص از سیستم گمرک دبی ساده و بدون هیچگونه پیچیدگی است. تمامی کالاهای صادراتی و یا وارداتی از فیلتر گمرک دبی باید عبور نمایند. خوب است بدانید که نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها کالاهایی وجود دارند که مقامات و مدیران، واردات و صادرات آن ها را طبق قوانین تجارت خود، ممنوع اعلام کرده اند.
مجوز صادرات به دبی
از لحاظ اقتصادی، صادرات کالا یا کالاهایی که به طور معمول از یک کشور به کشور دیگر به روش قانونی منتقل می شوند، چه برای استفاده در تجارت جهانی و یا برای شروع تجارت در دبی، می بایست مجوزهای مورد نیاز را از مراجع ذی صلاح دبی دریافت کنند. مجوز صادرات برای کالاها و خدماتی که برای مناطق آزاد تجاری امارات متحده عربی و یا دیگر کشور ها تولید می شود، لازم است.
اگر کالا به هریک از مناطق آزاد تجاری امارات متحده عربی صادر شود، مشمول پرداخت عوارض گمرکی نمی شود. اگرچه منطقه تجارت آزاد بخشی جدایی ناپذیر از امارات متحده عربی است ، اما تحت قلمرو گمرکی امارات قرار نمی گیرد.
مراحل صادرات کالا از دبی
صادرات موقت چیست و با چه هدفی انجام می پذیرد؟
صادرات موقت برای اهداف مشخصی نظیر تعمیر، نگهداری و یا نمایش در نمایشگاه ها و استفاده در پروژه های معینی صورت می گیرد، و در مرحله بعد بازگردانی می شود.
مراحل صادرات موقت
حتی اگر همه مناطق آزاد نیز در قلمرو دبی قرار بگیرند، خارج از محدوده گمرک امارات در نظر گرفته می شوند. حتی آن ها هم باید از شرایط و ضوابط معینی پیروی نمایند.
تجارت در دبی در بحث صادرات و واردات کالا با افزایش تدریجی مواجه است. واردات و صادرات برتر شامل اتومبیل ها، جواهرات و فلزات گران بها مانند طلا ، نقره و آلومینیوم است. نوع کالایی که برای واردات و صادرات کالا در نظر گرفته شده است، هزینه گمرک را تحت تاثیر قرار می دهد.