در این مطلب ما میخواهیم با مفهوم ترخیصیه آشنا شویم و سپس با نحوه واگذاری ترخیصیه در پنجره واحد تجارت فرامرزی آشنا میشویم. همچنان با شرکت ترخیص فوری ارائه دهنده خدمات ترخیص کالا، واردات کالا از چین، واردات کالا از دبی و حمل هوایی و حمل دریایی کالا همراه باشید.
ترخیصیه یا Delivery Order یکی از اسناد مربوط به ترخیص کالا است که در قوانین امور گمرکی این چنین تعریف شده است: «سندی است که به موجب آن شرکت حملونقل (کریر و فورواردر) پس از احراز هویت، بلامانع بودن انجام تشریفات گمرکی توسط گیرنده کالا را به گمرک اعلام مینماید.» به عبارت دیگر ترخیصیه به منزل تسویه حساب شرکت حملونقل با صاحب کالا (واردکننده) تلقی میشود و به گمرک اعلام میکند که اخذ قبض انبار از سوی صاحب کالا بلامانع است. چنانچه کالا به شخص حقیقی یا حقوقی دیگری انتقال یابد، ترخیصیه نیز باید به نام آن شخص یا شرکت شود تا وی بتواند اقدام به دریافت قبض انبار و دور اظهاری نماید.
در هنگام انجام مراحل اظهار کالا به گمرک، ترخیصیه باید به نام صاحب کالا باشد تا او بتواند در پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام به اظهار کالا کند. بنابراین چنانچه کالا به هر شخص حقیقی یا حقوقی واگذارد شود، ترخیصیه و قبض انبار دستی نیز باید به صاحب کالای جدید واگذار گردد.
همچنین چنانچه شرکت حملی کریر کالا را به شرکت حمل فورواردر واگذار کند، شرکت حمل جدید باید ترخیصیه را به صاحب کالا واگذار نماید. از طرفی مواقعی که قبض انبار به نام یک شخص است، ترخیصیه نیز باید به نام همان فرد باشد.
در صورتی که شرکت حمل برای صاحب کالا ترخیصیهای به نام صاحب کالا واگذارد ننماید و یا صاحب کالای پیشین اقدام به واگذاری ترخیصیه به نام صاحب جدید کالا نکند، هنگام دریافت پرینت قبض انبار الکترونیکی پیغام سیستمی «صلاحیت لازم برای اخذ پرینت قبض انبار الکترونیک را در سامانه احراز ننمودهاید.» به نمایش در خواهد آمد.
بنابراین صاحب کالای جدید حتماً باید از صاحب قبلی یا شرکت حملونقل بخواهد که علاوه بر واگذاری قبض انبار، از طریق سامانه نیز اقدام به واگذاریترخیصیه به وی نمایند.
در ابتدای شما به عنوان صاحب کالا یا شرکت حملونقل از طریق epl خود وارد سامانه پنجره واحد به نشانی Epl.irica.ir میشوید. سپس از منوی سمت راست گزینه «واگذاری ترخیصیه» را انتخاب مینمایید تا وارد صفحه آن شوید.
در فرم واگذاری ترخیصیه به ترتیب کد ملی شرکت حمل، شماره مانیفست، شماره بارنامه و کد ملی صاحب جدید ترخیصیه را وارد کرده سپس گزینه «انتقال» را میزنید.
پس از آن با پیغامی به صورت زیر مواجه خواهید شد: « آیا مایل به انتقال ترخیصیه از صاحب کنونی به شماره ملی «۰۰۰» به نام … به صاحب جدید به شماره ملی «۰۰۰» به نام … هستید؟»
چنانچه اطلاعات را به درستی وارد کردهاید گزینه «کاملاً اطمینان دارم این دستور باید اجرا شود» و در غیر این صورت دکمه «شاید اشتباه کردهام» را انتخاب کنید.
در انتها با موافقت شما عملیات انتقال انجام شده و سیستم پیغام «ترخیصیه با موفقیت به شرکت … با کد ملی «۰۰۰» انتقال یافت» را نمایش میدهد. از این به بعد صاحب جدید کالا میتواند اقدام به دریافت قبض انبار الکترونیکی از سیستم نموده و مراحل اظهار کالا را از طریق قسمت دور اظهاری واردات آغاز کند.
رسید ثبت ترخیصیه الکترونیک از سوی سیستم صادر میشود که شامل کد ملی شرکت حمل، شماره مانفیست، شماره بارنامه، نام صاحبترخیصیه، کد ملی صاحب ترخیصیه، نام کشتی، شماره سفر، لیست کانتینرها و شماره کانتینر است.
اگر صاحب کالا قبض انبار را به نام کسی دیگر بزند، باید با epl خود وارد سامانه شده و اقدام به واگذاری ترخیصیه را به نام صاحب جدید قبض انبار نماید. همانطور که اشاره شد فهمیدن این که هم اکنون ترخیصیه به نام چه کسی است، برای اخذ قبض انبار و شروع دور اظهاری لازم و ضروری است. لذا جهت پی بردن به آن میتوان از منوی سمت راست، گزینه «بررسی وضعیت ثبتترخیصیه» از آن مطلع شد. در صفحه باز شده، کد شرکت حمل، شماره مانفیست و شماره بارنامه را وارد کرده، سپس دکمه «بررسی وضعیتترخیصیه» را میزنید. در ادامه سیستم پیغامی مبنی بر موفقیتآمیز بودن ثبتترخیصیه نشان داده و در زیر آن چنین عنوان میکند: «صاحب کنونی ترخیصیه … با شناسه ملی ۰۰۰ »
– جهت ورود به صفحه واگذاریترخیصیه در پنجره واحد تجارت فرامرزی، شماره epl که شامل نام کاربری و رمز عبور بوده، لازم و ضروری است. در صورتی که صاحبترخیصیه اعم از حقوقی یا حقیقیای پی ال ندارد، باید با مراجعه به واحد انفورماتیک نزدیکترین گمرک اجرایی نسبت به اخذ آن اقدام نمایند.
– از آنجایی که اطلاعات شماره بارنامه و شماره مانیفست، ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک و اعداد است، لذا در هنگام درج آنها در بخش مربوطه جهت واگذاری ترخیصیه باید دقت فراوانی به عمل آورد.
– چنانچه در هنگام واگذاریترخیصیه سیستم پیغام «شما اجازه انتقال این ترخیصیه را ندارید، این ترخیصیه، متعلق به … با شناسه ملی … میباشد.» را داد، به معنای عدم داشتن وکالت الکترونیکی لازم از سوی کاربری است که اقدام به واگذاریترخیصیه نموده است. زیرا در پنجره واحد تجارت فرامرزی، امکان واگذاریترخیصیه فقط برای صاحبِ ترخیصیه و یا وکیل قانونی وی وجود دارد. در این سامانه وکیل با ثبت «وکالت کارمندی» در آن قابل شناسایی است.